Trygghetslag används inte

Många barn som bor i familjehem skulle få en tryggare uppväxt om fosterföräldrarna fick överta vårdnaden från de biologiska föräldrarna. Men trots att det har funnits en lag i 20 år som säger just det, struntar många kommuner i att ens diskutera frågan. Och nu får länets kommuner bakläxa av Länsstyrelsen i en ny rapport.
Lagen kom till för att barnen skulle få ökad trygghet, att de visste att de hade möjlighet att få stanna i ett familjehem där de vistats länge och att inte deras biologiska föräldrar plötsligt skulle kunna hämta hem dem utan vidare. Men undersökningen visar att länets kommuner nästan aldrig brytt sig om den här möjligheten. Av de 86 fall som granskats i Jönköpings län hade man i knappt hälften av fallen över huvud taget diskuterat frågan och under de senaste tre åren har man bara i fyra fall begärt en överflyttning av vårdnaden. Och anledningen är alltså att man inom socialtjänsten ofta tror att de biologiska föräldrarna ska vara negativa, men det är sällan man verkligen frågat dem. Enligt rapporten saknar också de sociala myndigheterna både rutiner och kunskap om hur man ska gå till väga. Däremot har inte Länsstyrelsen dragit några slutsatser om barnen farit illa på grund av detta.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista