Narkotikamissbruk

Nya gatulangningsgrupper ska lösa problemen

Under det här året hoppas polisen kunna fördubbla antalet lösta narkotikabrott i länet. Det ska man göra med nya gatulangningsgrupper.

I nyheterna igår berättade vi att det finns narkotikamissbrukande ungdomar på nästan alla skolor i länet. Och den här nya satsningen behövs, säger Anders Hedberg på polisens narkotikarotel.

-Vi har säkert ett jättestort mörkertal bland ungdomar som missbrukar narkotika, och med hjälp av grupperna hoppas vi att vi kan komma till rätta med det här, säger han.
-Gatulangningsgrupperna är ju ute på fältet och ser det här.

Polisen utökar gatulangningsgrupperna med tolv personer i länet. I Värnamo startade en grupp den första januari, i måndags startade en grupp i Jönköping och nästa vecka startar en grupp på Höglandet. Målet är att lösa dubbelt så många brott i år jämfört med förra året, från 1000 till drygt 2000.

-Vi har velat ha en permanent gatulangningsnivå i många år, och  nu ser vi att vi har resurser att avsätta 12 poliser som kan jobba med detta. Det tror jag varenda polis stöttar, säger Anders Hedberg.
Både socialtjänst och frivilligorganisationer upplever att ungdomars missbruk av narkotika ökar i länet och att det kryper neråt i åldrarna. Och gatulangningsgrupperna kan vara ett sätt att komma åt problemet, tror Anders Hedberg.

-Kommer de in i ett tidigit skede och tar tag i en person kan det vara den väckarklocka som får honom eller henne att sluta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".