Arkivbild, foto: Dan Hansson, Scanpix
jönköpings län

Polisen satsar på skolor efter ökad skadegörelse

Antalet anmälningar om skadegörelse mot exempelvis skolor och andra byggnader, ökade kraftigt i länet under förra året jämfört med året innan. Det visar polisens statistik från 2007 som nu är klar.

- Jag tror att det är lite av brist på normer, eller åtminstånde är normerna inte tillräckligt tydliga. Vi måste hitta modeller för att få unga männsikor att förstå att sådant här ska man inte hålla på och att det kostar massor av pengar säger en bekymrad Gunnar Lindelöw, länspolismästare.

Antalet fall av skadegörelse ökade med hela 34 procent i Jönköpings län förra året, det visar polisen egen statistik som nu är klar över förra årets brottslighet i länet. I många fall är det skolor och offentliga byggnader som förstörs, dels genom klotter men också genom till exempel sönderslagna rutor och nedrivna papperskorgar.

Ökningen beror dels på att kommunerna blivit bättre på att anmäla, men länspolismästare Gunnar Lindelöw tror också att antalet faktiska fall ökar.

Efter den kraftiga ökningen förra året ska nu polisen i länet ta krafttag mot skadegörelsen. De ska samarbeta mer med länets kommuner och göra en särskild insats mot skolorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".