Vetlanda

Manifestation mot Burma

Idag är det den internationella minnesdagen för förintelsen, deklarerad av FN 2005. I samband med det hålls en manifestation i Vetlanda i eftermiddag för att stödja en demokratisk utveckling i Burma.

Jonny Axelsson, rektor på Mohedaskolan i Vetlanda är samtalsledare under den här manifestationen.

- Det handlar om demokratins överlevnad och människors lika värde. Det alla gör tror jag kan påverka, säger Jonny Axelsson.

I hela världen hålls i dag möten och manifestationer på förintelsens minnesdag. En dag som FN deklarerade 2005 till minne av vad tolv års styre av nazisterna under andra världskriget hade åstakommit. Minnesdagen handlar alltså om att vi måste påminna oss själva om det vi inte vill bli påminda om - det som fortfarande händer här och i dag.

Under hösten 2007 arresterades och mördades demonstranter i Burma och antalet mördade och försvunna är långt högre än vad militärjuntan i Burma uppger.

Manifestationen i Vetlanda är ett sätt att visa att kränkningen av mänskliga rättigheter och folkmord fortsätter även i vår tid säger representanter i den styrgrupp som anordnar manifestationen.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista