Antalet skyddsrum minskar kraftigt i länet. Foto: Martin Eriksson / SR
”Vi närmar oss smärtgränsen”

Antalet skyddsrum minskar kraftigt

Antalet skyddsrum i länet har minskat kraftigt på senare år och räcker numera bara till lite drygt hälften av befolkningen.

Samtidigt som över 160 rum försvunnit på tio år byggs inga nya.

- Problemet är att återta det här och bygga upp rummen igen. Det är både en kostnads- och en planeringsinsats som krävs, säger Kurt Lindberg, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen.

Bortsett från Stockholm, Göteborg och Malmö är minskningen av antalet skyddsrum störst i landet i Jönköpings län, enligt siffror från Räddningsverket.

Det gör att det nu finns runt 1 800 skyddsrum kvar i länet, rum dit befolkningen ska kunna söka skydd mot bombattacker och liknande. Dessa rum räcker bara till 66 procent av länets befolkning, alltså bara till en bit över hälften av invånarna.

Därmed ligger länet sämst till i hela landet tillsammans med Halland. Efter ett beslut i riksdagen 2002 byggs det numera inga nya skyddsrum i Sverige. Men enligt Räddningsverket, som har ansvaret för skyddsrummen idag, ser man i dag inget konkret hot mot Sverige, därför väntar man med att bygga nytt till dess att en hotbild uppstår. Då har man tio år på sig att bygga upp skyddsrummen igen, berättar Björn Ekengren på Räddningsverket.

- Man kommer att ha tid att bygga ikapp. Ingenting händer över en natt. Men dilemmat är var smärtgränsen går för hur få skyddsrum vi kan ha. Och vi börjar nu närma oss den gränsen.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Så många skyddsrum har lagts ned i länen

Västra Götaland: 1 115
Skåne: 791
Stockholm: 260
Jönköping: 164
Gävleborg: 124
Västernorrland: 111
Halland: 98
Örebro: 87
Dalarna: 82
Norrbotten: 78
Östergötland: 78
Södermanland: 71
Blekinge: 65
Västerbotten: 59
Västmanland: 56
Värmland: 50
Kalmar: 37
Uppsala: 29
Jämtland: 29
Gotland: 27
Kronoberg: 13

Totalt: 3 424 nedlagda skyddsrum

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".