Foto: Peter Jernberg/SR
Jönköpings län

Mullsjö sämst - har bara ett enda skyddsrum

Tillgången på skyddsrum varierar kraftigt i landet. Medan 90 procent av stockholmarna har plats i ett skyddsrum, räcker skyddet i Jönköpings län bara till lite drygt varannan invånare.

Även inom länet råder stora skillnader mellan kommunerna, visar statistik från Räddningsverket.

Sämst är Mullsjö kommun där det bara finns ett enda skyddsrum med plats för 78 personer, något som Mullsjöborna själva inte tycker om.

Om det skulle uppstå en hotsituation i Mullsjö så får bara 78 personer, motsvarande drygt en procent av befolkningen, plats. Resten får klara sig på annat sätt.

Sämst är alltså Mullsjö, men även i Aneby, Gnosjö, Habo och Vaggeryd finns det plats bara för några procent av befolkningen.

Det är stor skillnad om man jämför med Tranås som är bäst där det finns skyddsrum för 94 procent av befolkningen. Även Nässjö och Jönköping har många skyddsrum.

Tittar man på hela länet så har vi tillsammans med Halland det sämsta skyddet i hela landet. Bara 56 procent av befolkningen i länet får plats i de drygt 1 800 skyddsrum som finns. Stor skillnad mot Stockholm till exempel där rummen räcker till 90 procent av befolkningen.

Det här är oacceptabla orättvisor tycker Eva Nilsson som är moderat kommunalråd i Mullsjö.

De stora skillnaderna beror dels på hur stor hotbilden har varit i olika delar av länet genom åren, men också hur mycket som rivits och byggts i kommunen eftersom skyddsrum ofta byggts i samband med civila byggnader.

Men i Mullsjö nöjer man sig inte med den förklaringen och där ska politikerna nu agera.

Skyddsum i länet

Antal skyddsrum, inom parantes hur många procent av befolkningen i kommunen som rummen räcker till:

Mullsjö 1 skyddsrum (1,1%)

Gnosjö 4 (3,2)

Habo 7 (3,7)

Aneby 3 (4,2)

Vaggeryd 10 (4,8)

Sävsjö 16 (10,3)

Gislaved 82 (34,4)

Vetlanda 131 (47,7)

Eksjö 108 (59,7)

Värnamo 195 (63,9)

Jönköping 890 (74)

Nässjö 213 (76,2)

Tranås 185 (94,5)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".