Vaggeryd

27-åring inför rätta för grov vapensmuggling

I eftermiddags inleddes rättegången mot den
27-årige Vaggerydsbo och de tre män från Skåne som åtalats vid Malmö tingsrätt misstänkta för grov vapensmuggling.

Enligt åklagaren ska männen ha försökt smuggla in 40 skjutvapen över Öresundsbron när tullen upptäckte dom.

Det gör vapenbeslaget till ett av de största någonsin i Europa.

När rättegången mot de fyra männen började i Malmö tingsrätt idag inledde åklagaren med att visa bilder på var vapnen hittats efter att männen stoppats av tullen Öresundsbron i oktober.

20 stycken pistoler av märket Baretta och lika många Zastavapistoler hittades då, inlindade i strumpor och listigt gömda i frontpanelen på den bil som två av männen färdades i.

Enligt åklagaren har de fyra männen åkt ner till Kosovo i två olika bilar. Väl där nere har de köpt och gömt de 40 vapnen innan de återvände till Sverige igen en vecka senare. Som bevis för det här har han dels bilder från de olika gränsövergångarna, dels ett par vittnesförhör och en lång lista med sms som skickats mellan männen innan och efter tullen stoppade bilen med vapnen.

En av männen erkänner helt och hållet alla anklagelser och två nekar till allt. Den fjärde säger att han tvingades att smuggla vapnen för att betala av en skuld, men säger att han inte trodde det var vare sig så många, eller så farliga vapnen.

Åklagaren rubricerar brottet som grovt eftersom det här ska ha gjorts som ett led i en systematisk brottslighet och för att det ska ses som särskilt farligt. Men det var nåt som ingen av de fyra försvarsadvokaterna höll med om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".