Foto: Tullverket
JÖNKÖPING

Tullverket lägger ner i Jönköping

De åtta anställda på Tullverkets avdelning Effektiv handel som finns i Jönköping ska bort och i framtiden blir Jönköping helt utan tullpersonal. Det står klart när innehållet i en internutredning som gjorts på Tullverket presenteras idag.

Jönköping blir enligt förslaget en av tolv orter som i framtiden blir helt utan Tullpersonal.

Totalt ska antalet anställda inom verket minskas med cirka 300 personer. Av dem kommer 170 att sägas upp.

Av de 300 som får lämna räknar utredarna med att cirka 130 anställda kommer att anta erbjudande om pension.

Landshövding Lars Engqvist säger i en kommentar att han är förvånad över förslaget från Tullverket, att lägga ner verksamheten i Jönköping.

Engqvist menar att när länet nu utvecklas till en allt starkare logistikregion är det svårt att se hur Tullverket ska klara sin uppgift att kontrollera varuflöden och bidra till ett säkert samhälle, när det inte finns någon närvaro från verket i länet.

Även från Jönköpings kommun kommer reaktioner på förslaget. Socialdemokratiska kommunalrådet Peter Persson. Persson menar att det är negativt för länets företag att Tullverket försvinner.

Han säger att han hoppas att regionen kan mobilisera ett motstånd så att inte ytterligare viktig statlig service försvinner från området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".