”rutinerna används inte”

Psykkliniker får kritik

De psykiatriska klinikerna i Värnamo och Eksjö får nu hård kritik för vården av självmordsbenägna patienter.

Trots att klinikerna hade redskap och rutiner för hur man skulle bedöma riskerna för självmord så använde man sig inte av dem.

Efter två olika fall av självmord som ledde till Lex Maria-anmälningar pekar nu Socialstyrelsen på flera brister vid klinikerna.

- Vi ser kritiskt på att klinikerna inte använt sig av något strukturerad instrument för att bedöma självmordsrisken, säger Jonas Nilsson på Socialstyrelsen.

I samband med att en deprimerad och ångestfylld manlig patient skrevs ut från psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset vid midsommar 2006 tog han livet av sig. Kliniken visste om att mannen var självmordsbenägen, men hade trots det inte använt sig av de rutiner som finns för att bedöma självmordsrisken för mannen.

Ett halvår senare, i december 2006, tog en annan självmordsbenägen man sitt liv i Värnamotrakten. Mannen hade varit i kontakt med psykkliniken där flera gånger och träffat läkare, men även i det här fallet hade kliniken inte gjort någon bedömning av självmordsrisken. Och det är här som Socialstyrelsens kritik kommer in. Trots att verktygen för att bedöma självmordsriskerna finns, så har klinikerna inte använt sig av dessa.

- Varför de inte använts, det vet jag inte. Men vi ser samma tillvägagångssätt över hela landet, säger Jonas Nilsson på Socialstyrelsen.

Men enligt Jonas Nilsson har risken för den här typen av felbedömningar minskat de senaste åren. Hans intryck är att klinikerna i länet blivit bättre på sådana här frågor den senaste tiden.

- Den känsla jag har är att klinikerna försöker arbeta med det här problemet. Jag tror att det är på gång.

Nyheterna har sökt klinikansvariga för en kommentar utan att lyckas.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".