jönköping

Rättegång mot misstänkta utpressare

Just nu pågår den välbevakade rättegången mot de två män från Stockholmsområdet, som misstänks ha utpressat och kidnappat en man från Jönköpingstrakten.

Männen har kopplingar till mc-gänget Bandidos och nu under förmiddagen har Jönköpingsbon förhörts.

Under de inledande förhören från åklagaren har mannen berättat  hur han under hösten 2003 började få flera hotfulla telefonsamtal från de två Bandidosmedlemmarna.
Mannens bror hade hamnat i skuld till mc-gänget efter att ha använt sig av deras så kallade beskyddarverksamhet och eftersom Jönköpingsbon ville hjälpa sin bror, så erbjöd han sig att betala delar av den här skulden. Telefonsamtalen blev fler och fler, det ringde på natten till mannen och det var inte ovanligt att han fick ta emot hot mot både sig själv och sin familj.

Vid ett tillfälle sa en av de åtalade männen att Jönköpingsbon kunde beställa familjegrav om han inte betalade skulden och när han berättade om hur hoten började riktas mot hans barn och övriga familj, så började han gråta i rätten.

De här hoten kulminerade sedan under våren 2004, då mannen, enligt åtalet, ska ha blivit kidnappad under ett dygn. Han blev hotad med elpistol och förd till Södertälje av de åtalade männen. Jönköpingsbon har blivit deprimerad och drabbats av ångest efter hoten och är nu sjukskriven efter det här, som ju inträffade för flera år sen.

Männen nekar till alla former av utpressning och människorov, som de är åtalade för. Och männens försvarsadvokater har också försökt misstänkliggöra Jönköpingsbon. De inriktar sig på mannens dåliga ekonomi, han har nämligen skulder på över en miljon efter misslyckade företagsaffärer och enligt försvarsadvokaterna så har Jönköpingsbon mycket att vinna, inte minst ekonomiskt, på en rättegång.

Jönköpingsbon förstår inte resonemanget,säger han, för hans skulder påverkas inte direkt positivt av en rättegång. Han sa i rätten idag, att allt han vill är att få ett slut på hoten, så att de inte dyker upp igen om några år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista