Jönköping

Övertaliga lärare kostar miljoner

Det kommer att kosta Jönköpings kommun sju miljoner kronor att ta hand om de hundratals lärare, som väntas bli överflödiga inom grundskolan de kommande åren. Konkurrens från friskolor, men också mindre antal elever gör att politikerna nu satsar på att hjälpa de övertaliga lärarena.

Reporter Peter Jernberg:

Fram till 2010 måste kanske Jönköpings kommun göra sig av med uppemot 200 lärare och i dag klubbade politikerna en satsning för att ta hand om dem som måste sägas upp. Sju miljoner årligen satsas och ska bland annat användas till de övertaliga lärarna. Bland annat kommer två heltidstjänster att vara sysselsatta med detta framöver.

Det är ett batteri med åtgärder, som kommunen nu vill sätta in för att hjälpa lärarna som blir över.

Man ska få hjälp att ta andra jobb, bland annat genom en intern arbetsförmedling. Har man samma meriter så ska läraren till och med få förtur till jobb mot externa sökande.

Men lärarna ska också få hjälp, om de väljer att lämna kommunen eller behöver sägas upp.

Bland annat ska de erbjudas en avgångspremie, om de väljer att lämna kommunen. Hur stor den är bestäms från fall till fall. Kommunen erbjuder också pension för dem, som är äldre än 61 år och ska även vara generös med att erbjuda tjänstledighet. Dessutom ska de sju miljonerna användas till omskolning och hjälp med karriärbyte.

Men politikerna är inte eniga om de här insatserna. Socialdemokraterna i kommunen motsätter sig åtgärder, som underlättar för anställda att säga upp sig från kommunen.

-Det här skapar onödig otrygghet hos de anställda, menar socialdemokratiska oppositionsrådet Peter Persson.

Han fick dock böja sig för majoriteten, när politikerna kommunstyrelsen klubbade den här satsningen i dag onsdag.

Peter Jernberg
peter.jernberg@st.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista