mullsjö

Mögel stänger köket på Gunnarsboskolan

Efter ännu ett larm om mögel på Gunnarsboskolan i Mullsjö, tvingas nu köket på skolan stänga och barnen uppmanas att ta med egna tallrikar och bestick till skolan.

Mätningar visar på höga halter av mögel i det rum, där mat förvarats och nu måste köket byggas om.

Kokerskan Catarine Rang slog larm redan för flera år sedan.

I flera år har kökspersonalen på Gunnarsboskolan i Mullsjö klagat på mögellukt sedan vatten runnit rakt in i väggen vid kylrummet i köket. Golvet lutar åt fel håll, men ingen har gjort något.

Först sedan de anställda klagat på mögellukt och luftrörsproblem, bröt man upp golvet och i måndags kom provsvaren. Väggar och golv är fulla med mögel. Träet i golv och väggar är helt svart, berättar kokerskan Catarine Rang.

Även tidigare har personal på skolan klagat på mögelproblem i andra byggnader, men den här gången visade också provsvaren att de hade rätt. I måndags stängde köket med omedelbar verkan.
En saneringsfirma har satt igen ventilationen för att mögelsporerna inte ska sprida sig. Möglet i köket har alltså funnits i väggar och golv i samma rum, som maten förvarats. Mat som lagas till 340 elever från förskola till årskurs fem.

Maten lagas nu delvis inne i matsalen. Potatisen kokas på en skola intill och eleverna får äta på engångstallrikar.

Rektorn på Gunnarsboskolan Carina Sandberg uppmanar i ett brev, som snart skickas ut till föräldrarna, att eleverna ska ta med sig tallrik, bestick och glas hemifrån för att slippa använda engångsartiklar.

Nyheterna har sökt fastighetsansvariga vid kommunen, dock utan att nå dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista