jönköping

Första rättegångsdagen avslutad

Idag startade den hårdbevakade rättegången mot de två män från Stockholmsområdet, som misstänks ha utpressat och kidnappat en man från Jönköpingstrakten.

Männen har kopplingar till MC-gänget Bandidos och under dagens rättegång berättade Jönköpingsbon om hur rädd han varit för hoten från de åtalade och hur hoten började.

Det ringer på Jönköpingsbons mobiltelefon en höstdag 2003. I andra änden av luren hör han sin bror berätta om en skuld han har dragit på sig efter att han använt sig av Bandidos så kallade beskyddarverksamhet. Brodern har själv inte pengar, och ber om hjälp med att betala. Jönköpingsbon svarar att han kan tänka sig att hjälpa till.

Efter den dagen får Jönköpingsbon enligt åtalet ta emot flera telefonsamtal varje dag under ett halvårs tid; på morgonen på dagen och på natten. Men de här gångerna är det hotfulla Bandidosmedlemmar i andra änden av luren. Mannen får veta att han själv har lika mycket ansvar att betala skulden nu och om han inte gör det så kommer han råka illa ut. Enligt mannen ska en av de åtalade Bandidosmedlemmarna under ett av de här telefonsamtalen sagt att han kunde beställa familjegrav, om han inte betalade.

I rättssalen idag berättade Jönköpingsbon om hur tillvaron förändrades efter det där telefonsamtalet för över fyra år sen. Förutom hotfulla telefonsamtal och olika utpressningsförsök, så ska mannen enligt åtalet även ha blivit kidnappad av Bandidosmedlemmarna i mars 2004. Han blev då hotad med elpistol och förd till Södertälje, där han hölls fången under ett dygn.

De båda åtalade männen nekar till alla åtalspunkter och deras försvarsadvokater inriktade sig idag på att fråga ut Jönköpingsbon om de skulder i miljonklassen, som han dragit på sig efter misslyckade företagsaffärer. Enligt advokaterna har Jönköpingsbon mycket att vinna, inte minst ekonomiskt, på en sådan här rättegång.

Jönköpingsbon själv säger att allt han vill med rättegången är att få ett slut på hoten, så att han inte tvingas uppleva samma sak igen. Idag var också mannens bror kallad som huvudvittne av åklagaren, men han dök inte upp i rättssalen på grund av plötslig tandvärk.

Rättegången fortsätter på fredag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista