Sjukvården

Fosterdiagnostik erbjuds alla föräldrar

Från och med i höst kommer blivande föräldrar i Jönköpings län att få erbjudande om att göra en extra ultraljudskontroll. Undersökningen, som görs mellan vecka elva och vecka 13 visar om det finns risk att fostret har Downs syndrom.

Visar det sig att risken finns, så är det upp till föräldrarna om graviditeten ska avbrytas eller inte.

Sedan tidigare finns den här möjligheten bland annat i Stockholm och i Danmark och snart kommer alltså också föräldrar i Jönköpings län ställas inför valet att göra undersökningen.

-Det är föräldrarna själva som avgör om de vill göra kontrollen. Det säger Raymond Lenrick, verksamhetschef på kvinnokliniken i Jönköping.

- Det är ju ett erbjudande, som man tar ställning till som blivande förälder. Tidigare var det bara för dem som fyllt 35 år, men nu är det för alla, säger Raymond Lenrick.

Det är sydöstra sjukvårdsregionen, som beslutat att blivande föräldrar i Jönköpings, Östergötlands och Kalmar län ska få erbjudandet om ett så kallat nackuppklarningstest, där man via ultraljud kontrollerar fostrets nacke och bedömer hur stor risken är att fostret har någon genetisk avvikelse som till exempel Downs Syndrom.

-Det finns ett stort intresse från blivande föräldrar, det visar tidigare undersökningar, säger Raymond Lenrick

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".