Rumlaborgsprojektet blir regeringsfråga

Nu överklagas det så kallade Rumlaborsprojektet till regeringen. Ägaren till Rosenbyggnaden vill inte att Huskvarna centrum splittras och är rädd för att det blir för många affärer om NCC börjar bygga ett nytt affärscentrum.
De som överklagat kommunens detaljplan om ett affärscentrum bredvid Esplanadbron är bolaget Centrumfastigheter i Huskvarna AB som har Rosenhuset. I överklagan till miljödepartementet anförs många skäl. Husvarna centrum kan splittras i två delar och det finns risk för en överetablering av affärer. I överklagan står det också att byggandet kan få negativa konsekvenser för miljön och öka trafikbelastningen. Från början rymde det så kallade Rumlaborgsprojektet mycket mer. Landstinget skulle bygga ett nytt vårdcentrum där och också ett höghus med lägenheter skulle byggas alldeles bredvid. Nu handlar det bara lokaler för mataffäer och andra affärer. Men Alf Klasson, socialdemokrat och ordförande i Huskvarna kommundelsråd, säger att ägaren av Rosenbyggnaden bara är rädd för konkurrens och att det är därför de överklagar. Han hoppas, trots att projektet minskat, på att överlagan inte kommer att godtas av miljödepartementet. Han vill att projektet blir av. Vd:n för centrumfastigheter i Huskvarna har avböjt att kommentera överklagan för nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".