1 av 2
Med hjälp av ett SMS får polisen ofta kontakt med försvunna personer. (foto: Jessica Sonelius / SR)
2 av 2
Polisinspektör Klas Ottosson. (foto: Jessica Sonelius / SR)
SMS-sökande

Försvunna ungdomar hittas med SMS

Med hjälp av enkla SMS-meddelanden lyckas polisen få kontakt med många av de personer som anmäls försvunna i Jönköpings län.
Att använda sig av mobiltelefon har visat sig vara speciellt bra när det gäller ungdomar som försvunnit.

- Det är ett fantastiskt bra hjälpmedel. Det är en chans för oss att komma i kontakt med den vi letar efter, att antingen skicka textmeddelande eller ringa säger Klas Ottosson som är polisinspektör i Jönköping.

Förra året anmäldes 180 personer försvunna i Jönköpings län. 90 av dem, alltså hälften, var under 18 år och de flesta ungdomarna försvinner efter att de haft problem i familjen, skolan eller i andra sociala sammanhang.

Tidigare har det varit svårt att få kontakt med de här tjejerna och killarna, men nu när de flesta har mobiltelefoner är en av de första åtgärderna från polisens sida att försöka etablera kontakt med hjälp av den tekniken.

Trots att de försvunna ungdomarna inte har svarat när deras föräldrar ringt, så får polisen ofta ett SMS tillbaka.

- Vi är väl någon form av en oberoende part. Även om vi är en auktoritet så har vi kanske en mer oberoende ställning säger Klas Ottosson.

Av de länsbor som anmäls försvunna så kommer de allra, allra flesta tillrätta. Men ju snabbare det går desto mindre oro för anhöriga. Dessutom sparar det resurser hos polisen när en försvunnen flicka eller pojke hör av sig via mobiltelefonen.

- Polisens uppgift är att säkerställa att ingen råkar illa ut. Då vet vi att personen mår väl, att han eller hon har tak över huvudet och mat i magen.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista