Rättegången mot de två män, med anknytning till Bandidos, som åtalts för bland annat utpressning fortsatte idag. (Foto: Martin Eriksson)
bandidosrättegången

Svårt få vittnen att prata i Bandidosrättegång

Den hårdbevakade rättegången i Jönköpings Tingsrätt, mot två män med kopplingar till Bandidos, som misstänks ha utpressat och kidnappat en Jönköpingsbo, fortsätter att omgärdas av problem med att få vittnen att ställa upp.

Två män med kopplingar till Bandidos står just nu inför rätta i Jönköpings Tingsrätt, misstänkta för att ha utpressat och kidnappat en Jönköpingsbo.

Idag valde jönköpingsbons halvbror att avstå från att vittna, och ytterligare ett vittne meddelade att han inte kunde närvara och hänvisade till ett läkarintyg. Även i onsdags avbröts rättegången efter att två av åklagarens huvudvittnen inte dykt upp i rättssalen.

Också den gången var jönköpingsbons halvbror kallad att vittna, men då skyllde han på akut tandvärk som orsak till att han inte kunde närvara. Och det här är inte första gången som rättegångar av den här typen drabbas av uteblivna vittnen.

Utan att lägga några värderingar i varför vittnena inte kommit till den här rättegången, så ser Riksåklagare Fredrik Wersäll med stor oro på den här trenden. Han är nu orolig för att rättssamhället kan skadas om personer inte vågar vittna i rättegångar rörande grov brottslighet.

- Det får ofta olyckliga konsekvenser. Brott som man egentligen kanske har bevis för kan inte lagföras, säger Wersäll till Nyheterna.

- Vi tror att det här är ett växande problem. Vi har bland annat gjort massiva utbildningsinsatser inom åklagarkåren för att komma tillrätta med de här problemen på något vis.

Enligt Riksåklagare Fredrik Wersäll kan den tekniska bevisningen komma att bli allt viktigare i fall som rör grov brottslighet, för att inte all bevisning ska vila på vittnesmål. 

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista