Rolf Johansson, ordf i samhällsföreningen i Bondstorp (foto: Anna Eriksson)
VAGGERYDS KOMMUN

Ny framtidstro i Bondstorp

För ett år sedan stod Bondstorpsborna nästan beredda att flytta. Men efter att beskedet kommit att den nya elkraftledningen Sydlänken inte skulle passera byn via luften, utan att länken istället ska grävas ner, så kan nu hela samhäller andas ut.

Sydlänken innebar ett tag rena rama katastrofen för samhället Bondstorp som ligger utanför Vaggeryd. För ett år sedan stod hela samhället beredda att mer eller mindre flytta på sig, eftersom statliga Svenskla kraftnät tittade på möjligheten att låta länken passera byn i form av en luftledning.

Det var ett av då fyra alternativ. Det här alternativet skulle innebära en sådan strålningsrisk att rekommendationen var att inte låta någon bo närmare än 80 meter från länken. Bland Bondstorps cirka 100 hushåll var oron stor och prostesterna från drabbade i samhället blev högljudda.

Nu har beskedet kommit att sydlänken som ska gå från Närke till Skåne kommer att grävas ner i marken istället. En seger för framtidens Bondstorp, där invånarna nu kan tänka sig att bo kvar.

Anna Eriksson

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".