Familj sökte hjälp - blev själv utredd

Två föräldrar i Nässjö, som bett om hjälp med barnpsykolog och dagisplats till sin fyraårige son, blev istället själva fast i socialutredningar. Föräldrarna Lisa och Åke känner sig i dag förföljda av socialtjänsten i Nässjö.

- Vi ville ha hjälp med vår son och en dagisplats. Sedan startade det en utredning och sedan var systemet igång, berättar Åke.

- Det slutade med terrorisering och utredning på hela familjen om vi var bra eller dåliga föräldrar, berättar Lisa.

Lisa och Åke, som egentligen heter något annat, är båda sjukskrivna bland annat för depression. När så deras fyraåriga son började få ett aggresivt beteende, blev situationen hemma alltför jobbig.

Barnpsykiatrin ville vänta med utredning tills sonen blev lite äldre. Då fick föräldrarna idén, att kanske socialen i Nässjö skulle kunna hjälpa dem istället.
De tar kontakt - men sedan är det tyst. Efter fyra månader får de ett besked som överaskar:

- Man trodde inte det var sant, när man fick hem lappen att en utedning var igång, säger Åke.

- Vi visste inte att en utredning pågått i fyra månader, säger Lisa.

Någon konkret hjälp till sonen upplever de inte att de får. Däremot vill socialen utreda familjen och i den processen säger Lisa och Åke, att de fått träffa minst sex olika handläggare.

I den vevan flyttar familjen tillfälligt till Ljungby i södra Småland och då börjar socialen engagera sig på ett sätt som gör att föräldrarna börjar känna sig förföljda.

- Som värst  hörde de av sig per telefon tre, fyra gånger per dag och frågade vad vi gjorde och var vi var någonstans, berättar Lisa.

Så kommer erbjudandet om att låta sonen träffa psykolog i Eksjö. Men pendlingen från Ljungby blir för lång och familjen har just hittat bostad i Gnosjö kommun. Där har de nu via vårdcentralen fått sonen till barnspyskiatrin i Värnamo och dagisplatsen är också fixad. Lisa och Åke har alltså fått det, som de från början ville ha - men socialen i Nässjö fortsätter kontakten.

- De tänker skicka vidare fallet till Gnosjö, säger Lisa.

Anders Saldner, som är chef på familjesektionen på Nässjö socialtjänst, kommenterar inte enskilda fall. Däremot säger han att socialtjänsten måste reda ut hur barn, som inte mår bra har det - oavsett vad familjen tycker.

- Ibland går föräldrarnas och barnens intresse stick istäv och då måste socialtänsten fullfölja sitt utredningsansvar mot föräldrarnas vilja ibland, säger Anders Saldner.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista