Jönköpings kommun bryter mot upphandlingslagen.

Varje år har man köpt in väktartjänster för miljonbelopp utan att göra någon regelrätt upphandling och därmed brutit mot lagen om offfentlig upphandling.
Förra året köpte Jönköpings kommun väktartjänster för över 3,5 miljoner kronor. Det är långt över den gräns på drygt 37 000 kronor som gäller för att kommuner måste lämna ut ett anbud på öppna marknaden, allt enligt lagen om offentlig upphandling. Men den lagen tycks inte ha gällt i Jönköping. Kommunen har struntat i att upphandla de här tjänsterna, erkänner nu Åke Edström, säkerhetsansvarig och man har låtit avtalen bara rulla på år efter år och därmed missat chansen att låta konkurrensen pressa priserna. 85 procent av tjänsterna har gått till Securitas, faktiskt samma företag som tre kommunala bolag, Vätterhem, Elmia och Jönköpings energi använder sig av. Först nu i dagarna har Jönköpings kommun efter påstötningar skickat ut ett anbud, tre år sedan arbetet började med att ta fram ett underlag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".