Jönköping

Kö för att få extra lokaler till skolan

Det är trångt just nu i många skolor och förskolor. Lösningen blir då ofta tillfälliga, flyttbara paviljonger. Problemet är bara att trycket på att få paviljonger är så hårt, att väntetiderna är långa för kommunerna. Tillverkarna hinner helt enkelt inte med.

Jönköpings kommun tillhör en av dem som väntar. Det säger Jönköpings skoldirektör Stephan Rapp.

-Just nu är det svårt att få en paviljong, säger han.
Att hyra en paviljong eller barack, som det också kallas, är ett vanligt sätt för kommuner att lösa plastbristen på.

När skolbyggnaderna inte längre räcker till installeras enkelt och snabbt en temporär flyttbar paviljong. 

Men så där enkelt och snabbt går det inte längre för kommunerna att få fram dem, för nu är efterfrågan så stor att tillverkare och uthyrare inte hinner få fram paviljongerna i tid.
-Just nu är trycket väldigt hårt och det ser likadant ut i hela branschen, säger Jan Lundgren på paviljonguthyraren Expandia

Jönköpings kommun är alltså en av kommunerna, som väntar och som nu får se sig om efter andra lösningar i de fall elever inte får plats i vanliga klassrum.

-Vi har ett minskat elevantal i skolan och kan använda sådana lokaler, men vi har också annonserat efter dagbarnvårdare, säger skoldirektör Stephan Rapp.

På Rosenlundsskolan i Jönköping fick man tag i en träpaviljong, när förskoleklassen inte fick plats i skolan. Och förskolläraren Lina Lindgren, som jobbar här föredrar det framför andra lösningar som Jönköpings kommun använder.

-Jag känner inte att det är något negativt med en paviljong, den är som ett vanligt hus, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".