Nya grepp krävs för golfklubbarna. Det tror Bo Mattsson, Jönköpings Golfklubb. Foto Eric Moreau/SR Jönköping
Golfkris?

Nya grepp ska rädda golfklubbarna

Intresset för golf minskar och många golfklubbar i länet får allt svårare att rekrytera nya medlemmar. Och flera klubbar tar nu till nya grepp för att överleva.

Jönköpings Golfklubb är en av klubbarna som nu ser om sitt hus.

-Trenden har vänt över hela golfsverige och därför måste man se över hur det ser ut i den egna klubben och hur man kan utveckla den, säger Bo Mattsson, som leder ett utvecklingsprojekt i kubben.

För att behålla gamla medlemmar och få in nya har man på många klubbar börjat tänka nytt. 

Man bygger om lokaler, bygger in övningsfält, anställer tränare och börjar med utökade öppettider, allt för att möta framtiden.

På Götaströms golfklubb utanför Vaggeryd har man anställt en ny golftränare och bestämt att inte höja medlemsavgifterna. Hooks golfklubb har förlängt och breddat drivingrangen och i Gränna kommer man att satsa mer på tv-reklam.

På Jönköpings Golfklubb jobbar man alltså också för att möta den negativa trenden. Förutom att man vill göra banorna mer attraktiva och bygga in övningsfältet  vill man också bygga övernattningsrum. Dels för de egna medlemmarna men dels också för att möta den efterfrågan som finns till exempel när det hålls mässor i Jönköping.

-Vi har funderat på 16 dubbelrum, vi får se om vi kan dra runt det. Det blir ingen hotellrörelse, men det blir hotellstandard på rummen, säger Bo Mattsson.

-För att vi ska kunna hålla nere våra medlemsavgifter måste vi tjäna pengar på annat än själva golfspelet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista