landstinget

Rekordstort överskott för vården

Förra våren hade landstinget stora problem med ekonomin och införde bland annat ett anställningsstopp i Jönköpings sjukvårdsområde för att hålla tillbaks de skenande kostnaderna. Dessutom höjdes patientavgifterna.

När bokslutet nu kommer för vården i Jönköpings län under förra året, så är det ett rekordöverskott, som lyser ur kassaböckerna.

Plus 356 miljoner kronor, konstaterar moderate landstingsrådet Peranders Johansson, som menar att personalen kan andas ut:

Landstinget visar alltså ett överskott på 356 miljoner kronor, det är stora summor - och faktiskt också hela 131 miljoner mer än budget.

Och det under ett år, som faktiskt inleddes med krisstämning och hårda åtstramningar. Och det finns flera förklaringar till det, enligt Peranders Johansson.

Det är ju fler som fått arbete i högkonjunkturens Sverige, Fler som arbetar innebär fler som betalar skatt,  skatt till landstinget bland annat:

Tredje anledningen till plussiffrorna för landstinget är att man placerat sina tillgångar på ett bra sätt - och klarat sig bra trots att börsen gått ner så mycket.

När landstinget nu kan visa upp ett så stort överskott är det säkert många anställda, som hoppas på att det finns ett större utrymme för att höja lönerna.

Patienterna har också fått bidra för att rädda landstingets ekonomi, i år höjdes ju patientavgifterna och frågan är vilken glädje patienterna kommer att få av landstingets stora överskott. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".