sjukvården

Läkare fick dubbla löner

En distriktsläkare på Höglandet har sagt upp sig sedan det avslöjats, att han fått dubbla löner. Samtidigt som han fått lön från landstinget har han fått beredskapsersättning på 60 000 kronor i månaden från försvaret. Det innebär över hundratusen i månadslön.

Sedan i augusti förra året har disktriksläkaren Thomas Arvidsson vid Nässjö vårdcentral utbildats och legat i beredskap för försvarets snabbinsatsstyrka Nordic battle group, som ska kunna rycka in var som helst i världen vid behov.

För detta har han fått 60 000 kronor i månaden som ersättning för att han ligger i beredskap. Samtidigt har han tjänat nästan lika mycket som distriktsläkare vid Nässjö vårdcentral. Därmed har han fått runt 120 000 kronor i månaden.

När sjuvårdsledningen på Höglandet fick reda på ersättningens storlek, höll man enligt Thomas Arvidsson inne lönen i januari. Därefter blev det ett möte där man krävde att Thomas Arvidsson skulle få ersättning för helger och jourer, men i övrigt jobba gratis åt landstinget. Detta eftersom man har som policy att inte betala ut lön till någon, som får lön för samma tid från annan arbetsgivare.

Då valde Thomas Arvidsson att säga upp sig. Han gick inte med på landstingets krav. Efter landstingets beslut tror nu Thomas Arvidsson det blir svårt att rekrytera läkare till Nordic battle group.

- Få läkare går med på att jobba gratis, säger han.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".