Rättegången i Eksjö tingsrätt mot 16-åringen bakom stängda dörrar idag Foto: Jenny Almlöf/SR
rörvik

Rättegången om mordet i Rörvik inledd

På onsdagen inleddes rättegången mot den 16-årige pojke, som står åtalad, misstänkt för att ha mördat 81-årige Uno Andersson i Rörvik under julhelgen.

Så här har åklagaren målat upp händelseförloppet den dag, då mordet skedde:

Hade 16-åringen i Rörvik för avsikt att döda 81-årige Uno Andersson eller var det en olyckshändelse? Ja, det är det som förhandlingarna, som startade idag i Eksjö tingsrätt, ska ge svar på.

Klas Lorefors är åklagare och han tycker att det finns bevis för att det fanns avsikt att döda, att det alltså handlar om  mord

Rättegången, som inleddes i Eksjö tingsrätt idag, hölls bakom stängda dörrar, med hänsyn till den åtalades låga ålder.

Den 16-årige pojken har erkänt att det var han som ensam orsakade 81-årige Uno Anderssons död annandag jul. Det var när pojken skulle stjäla en bil från den gamle mannen, som han blev upptäckt. Han gav sig då på den gamle med en sten, som han flera gånger slog mot honom.

Under förhandlingarna, som pågår också imorgon, ska nu rätten slå fast om 16-åringen hade för avsikt att döda med sina slag - eller om det hela var en olyckshändelse.

Åklagare Klas Lorefors säger till Nyheterna att han, oavsett vad pojken döms för, kommer yrka på sluten ungdomsvård och maxstraffet fyra år.

Pojkens egen berättelse kommer att stå emot den bevisning som finns och det är bevis från den tekniska undersökningen och förhör med rättsläkare.

Pojkens försvarsadvokat vill inte lämna några kommentarer idag.

Uno Anderssons anhörigas målsägandebiträde Sture Larsson begärde idag ett skadestånd på 50 000 kronor var för de anhöriga och han tycker att det är solklart att 16-åringen ska dömas för mord

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".