Fd LO-kassör förskingrade över 1 miljon

Idag stod en före detta kassör för LO-facken på Höglandet inför rätta i Eksjö Tingsrätt. Han misstänks ha förskingrat över 1,1 miljon kronor. Åklagaren yrkar på minst ett års fängelse och skadestånd på runt 800 000 kronor.
Kassören själv har hela tiden erkänt att han tagit pengar från LO, och det var en ångerfull före detta LO-kassör som kom till rättssalen idag. Under hela förhöret satt han med händerna för ansiktet, som om han ville skyla sig mot dom tidigare fackföreningskamraterna som bevittnade rättegången. Endast en gång kastade han en blick mot åskådarna. Det var när han förklarade att han inte använt pengarna för något lyxliv, utan endast för att betala räkningar och skulder, och att han haft svårt att få ekonomin att gå ihop. Den före detta kassören har alltså hela tiden erkänt att han förskingrat pengar från LO från och med 1994 han började sköta ekonomin själv, fram tills han blev ertappad för ungefär tre år sen. Han har helt enkelt tagit ut pengar till sig själv med jämna mellanrum, i snitt 14500 kronor i månaden, och dolt detta genom bland annat falska årsbesked och kontoutrag. Hela tiden var han medveten om att detta var en bubbla som skulle spricka. Han säger att det på sätt och vis var en lättnad när alltihop uppdagades. Han vittnar också om personlig tragedi under de tre år som han nu fått vänta på rättegången. Sitt jobb och sin familj har han kvar, men inte mycket mer. Han säger att han aldrig går ut längre på grund av att alla känner till vad han gjort. Detta tycker hans försvarsadvokat Christian Berntö borde göra att staffet mildras.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".