Landstinget

Läkemedelskostnaderna ökar

Alltfler patienter får nya och dyrare mediciner och det gör att läkemedelskostnaderna för landets landsting har ökat kraftigt på bara ett år.

I landstinget i Jönköpings län är kostnaderna högre än genomsnittet.

-En sådan här ökning av läkemedelskostnader innebär konsekvenser framöver, säger Peter Persson som är statistikchef på  Apoteket AB

Nya läkemedel mot till exempel reumatism och cancer har visat sig vara mer effektiva, men också dyrare att använda för landstingen än de äldre medicinerna.

Det här är något, som nu känns i landstingens börsar, eftersom de har kostandsansvaret för den medicin som vården bestämmer sig för att använda till sina patienter. 

Användningen av fler och dyrare mediciner är en av orsakerna till att kostnadsökningen mellan åren 2006 och 2007 var 6 procent i hela landet. I Jönköpings läns landsting är kostnadsökningen för läkemedel ännu högre, 7 procent.

Patienten betalar bara upp till ett visst belopp för mediciner. Men kostnadsökningen kan få konsekvenser för de sjuka och då handlar det om hur generöst just det landsting, där man bor, är med att skriva ut de nyare och dyrare medicinerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista