Länet

Pengar till kamp mot hedersrelaterat våld

Kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck ska fortsätta. Idag beslutade regeringen att satsa över 30 miljoner kronor på det här arbetet.

Det är länsstyrelserna runt om i landet, som får pengarna för att sedan fördela dem vidare.
Jönköpings län får 665 000 kronor och det är välbehövliga pengar, säger socialkonsulent Margareta Johansson:

Nu i veckan häktades två män i Malmö misstänkta för att ha mördat en flicka i familjen och troligen handlar det om ett hedersmord.

Och även i Jönköpings län så finns problemet med hedersförtryck. Allt fler unga kvinnor med bakgrund i mansdominerade kulturer hör av sig till kvinnojurerna för att få skydd mot manliga släktingar. 
Christina Heldemark från Studieförbundet Vuxenskolan, som bland annat jobbar mot hedersvåld och förtryck, säger att problemet förekommer överallt.

Studieförbundet Vuxenskolan är en av organisationerna, som sökt och fått pengar från länsstyrelsen för projekt mot hedersvåld och förtryck. Men länsstyrelsen skulle önska att fler sökte och att pengarna verkligen kom till nytta.
Än så länge finns det pengar kvar från 2007 och nu kommer alltså nya statliga hundratals tusen kronor.

Och Margareta Johansson tror att pengarna behövs, för även om hedersproblemet sällan leder till mord, så är det många flickor som lever under förtryck i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista