Ökensand faller ner över länet

Jönköpings län täcks som bäst av ökensand. Det är ett fint rödbrungult damm som fallit ner över södra och västra Sverige.
Både SMHI och Institutet för vatten och luftvård, IVL, har under dagen analyserat och tagit prover på det rödbrungula dammet som fallit ned och täckt gator, torg och bilar. Och det mystiska dammet är inget annat än sand från Sahara i norra Afrika. Enligt SMHI drog en mycket kraftigt sandstrom igenom Saharas öken 11 oktober. Sandstormendrog med sig stora mängder sand högt upp i luften. Det är sand som sedan passerat Europa för att idag börja falla ner tillsammans med det regnoväder som drog in över landet i förmiddags. Det här är ett återkommande fenomen, som dock inte inträffar alltför ofta - inte här i Sverige i alla fall. Senast Sverige drabbades av ett liknande dammfyllt regn var, enligt SMHI, i mars 1991 då snö i framförallt norra Sverige färgades gul av den afrikanska ökensanden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".