Arkivbild. (foto: Scanpix)
stillasittande i skolan

Färre elever får daglig rörelse

Trots att Skolverket rekommenderar landets skolor att erbjuda alla elever 30 minuter daglig fysisk aktivitet, så är det allt färre skolor som når målen.

Trots att Skolverket länge jobbat för att få in mer fysisk aktivitet i skolorna, utöver idrottslektionerna, visar en ny mätning att det blir mindre rörelse för eleverna i länet idag i skolan och på fritids.

- Där är vi lite bekymrade. Det är inte den utvecklingen vi vill se säger Linda Frank som är samordnare för mätningen på Landstinget

Enkätstudien som landstinget genomfört i länets skolor visar att det blir mindre fysisk aktivitet i skolorna och på fritids. Det handlar om att sätta av cirka 30 minuter om dagen till rörelse, utöver de vanliga idrottslektionerna, något som Skolverket rekommenderar. Mätningen visar att det förra året var cirka 63 procent av skolorna i länet som nådde målen, vid årets mätning har det sjunkit till cirka 54 procent av skolorna.

Anette Zeitz är idrottslärare på Torpaskolan i Jönköping och hon tror inte att barn generellt sätt rör på sig för lite idag, men hon säger att målet med 30 minuters rörelse per dag är svårt att genomföra. Det beror på att det är svårt att få in det i det befintliga skolschemat. Ämneslärarna vill inte gärna släppa ifrån sig tid för aktiviteten.

- Skolverket skulle kunna ge riktlinjer för hur man ska kunna få in de här 30 minutrarna. Alla tycker det är viktigt, men vi måste ju gemensamt hjälpas åt så vi vet var vi ska ta tiden säger Anette.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".