Lyckad insats mot rattfylleriet

Projektet Snabba ryck, som går ut på att snabbt ge hjälp till rattfyllerister, har fått en lyckat start. Flera av de rattfyllerister som har gripits i Jönköping har accepterat den frivilliga behandling som erbjuds.
- De som grips för rattfylleri brukar oftast förneka att de överhuvudtaget har problem med alkoholen, säger projektledaren Eva Hultgren på Vägverket. Projektet Snabba ryck startade i november 2002 och sedan dess har trettio rattfulla stoppats, sex av dem har accepterat frivilliga stödsamtal och fem av dem har gått vidare till behandling. - Vi erbjuder individuella stödsamtal, medicinsk avgiftning och psykoterapi, säger Ove Saltin som behandlar rattfylleristerna på Junepolikliniken. Det är polismännen som stoppar bilisterna som direkt ger information om vilken hjälp som finns att få. Poliserna i yttre tjänst är själva ryggraden i projektet hävdar Carl-Göran Nilsson som är den som samordnar Snabba ryck i polishuset. - En rattfull bilist är ju faktiskt en presumtiv mördare, det är därför vi inom polisen anser att det här projektet är så viktigt, säger Carl-Göran Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".