Svåra fall utan hjälp i sjukskrivningssatsning

Regeringens satsning på att få ut personer som både är sjukskrivna och arbetslösa i arbetslivet, kommer bara att komma de lättaste fallen till del. De som behöver mest hjälp hinner man inte med.
Det menar Elisabeth Hamilton, direktör för försäkringskassan i Jönköpings län. - Anledningen till att vi tvingats prioritera är att vi måste visa resultat av den här satsningen redan under detta året, säger Elisabeth Hamilton. - Jag skulle ju helst se att man såg lite mer långsiktigt men vi har inte fått några utfästelser att vi får medel till detta även 2004, fortsätter hon. För att få ned sjukskrivningskostnaderna har försäkringskassorna och länsarbetsnämnderna i landet fått uppdraget att samarbeta mer för att få ut de som är sjukskrivna och arbetslösa i arbetslivet igen. Jönköpings län har 2 000 sådana och minst 12 miljoner kommer att satsas i länet på projektet. Men eftersom regeringen vill se resultat redovisade av satsningen redan i år, och att man sedan inte vet om projektet fortsätter, så tvingas man ta de allra lättaste fallen, menar Elisabeth Hamilton. Under året ska ett antal av de 2 000 sjukskrivna och arbetslösa i länet sökas upp och tillsammans ska man sätta sig ned för att hitta en individuell lösning. Hur många av de 2 000 som får hjälpen kan varken försäkringskassan eller länsarbetsnämnden säga i dag men det står helt klart att det blir långt ifrån alla.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".