Mördare kan gå fri efter missar

Misstag av läkare och polis har lett till att en mördarjakt i Värnamo både försvårats och försenats. Det handlar om 61-årige Henry Söderholm, som strax före nyår hittades död i sin lägenhet. Trots mystiska omständigheter så avskrevs det som ett normalt dödsfall.
Det var först sedan Söderholms anhöriga slagit larm och krävt obduktion, som det visade sig att han utsatts för brott. Döttrarna Anna Söderholm och Eva Jönsson säger till Nyheterna, att dom fick en chock, när dom kom till bårhuset för att ta farväl av sin pappa, som påståtts ha dött lugnt och stilla av en hjärtinfarkt. Det hade den läkare som tillsammans med två poliser kom till lägenheten slagit fast. Trots att det var blodigt, stökigt och sönderslaget i lägenheten så litade polisen på läkarens ord och avskrev ärendet som ett dödsfall utan misstanke om brott. Söderholm hittades död på golvet och läkaren hade inte upptäckt en svår krosskada i huvudet och andra skador på kroppen. Den upptäckten tvingades istället Henry Söderholms döttrar göra, när dom kom till bårhuset för att se sin far för sista gången. Först sedan Anna Söderholm berättat för både den aktuelle läkaren och polisen om dom missade skadorna gjordes en rättsmedicins obduktion i Linköping. Den visade att döttrarnas misstanke om att deras far utsatts för ett brott, var riktig. Sedan en och en halv månad arbetar nu rikskriminalens mordkommission och en polisstyrka från länet med fallet för att försöka hitta den som vållat skadorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".