Just nu

  • Tåg har kört på personbil utanför Forserum
LÄNET

Kommuner raggar holländare

Det behövs fler folk till Jönköpings län och mer än varannan kommun i länet vänder sig nu till Holland för att ragga nya invånare.

- Holländarna är ganska lika oss, de är entreprenörer som vi, säger Ann-Marie Hagström-Hirsberg, ansvarig för Location Scandinavia på Regionförbundet, som försöker få utländska företagare till länet.

Många av länets kommuner har svårt att få folk att flytta till orten och när det inte går att locka fler svenskar, så vänder man blicken söderut för att ragga folk från just Holland.

Gnosjö har redan gjort det under ett par år, Habo var i Holland förra året och i år hakar hela åtta av länets 13 kommuner på trenden och åker till emigrantmässan i Utrecht i Holland om ett par veckor för att locka till sig nya invånare.

Mullsjö är en av kommunerna, som åker dit.

- Det handlar ju om att vi vill ha in kompetens på företagen i kommunen och även givetvis skattemedel, människor som bosätter sig här, säger Lars Gren, kommunutvecklare i Mullsjö. 

Även om det kostar kommunen runt 60 000 kronor att åka till Holland, så innebär varje inflyttad holländare mer skattemedel och det räcker med en familj för att det ska gå runt, enligt Ann-Marie Hagström-Hirsberg. 

Men det är hård konkurrens om holländarna. Förutom Mullsjö, Habo och Gnosjö slåss nästa alla höglandskommuner också om dem. Både Nässjö, Eksjö, Tranås, Vetlanda och Sävsjö försöker få dem att flytta hit och då kämpar kommunerna dessutom mot jättar som Kanada, Nya Zeeland och Australien.

Men det är bland annat möjligheten att bo lantligt och den vackra naturen, som lockar holländare till Sverige och länet. Det menar holländskan Nelli Lanting. Hon flyttade till Habo för drygt ett år sedan och driver Habo Camping.

- Holland är för fullt. Här finns mycket plats och fin natur, säger hon. 

Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se