Ovädret i länet

17 000 strömlösa på lördagsmorgonen

Fortfarande var runt 17 000 utan ström i länet efter fredagskvällens oväder. Samtidigt var över 1 000 utan telefon och det var stora störningar både för lokaltrafik och på mobiltelefonnätet främst på Höglandet.

Enligt pressansvariga på EON, som har de flesta kunderna i länet, kan man nu inte ge några bra prognoser för när strömmen kan vara tillbaka. Vid halv sju på lördagsmorgonen började man arbeta igen sedan arbetet legat nere under natten. Det var helt enkelt för farligt att arbeta i skogen på grund av de hårda vindarna.

Enligt EON ska det inte ta veckor, men kanske flera dygn innan alla har strömmen tillbaka. En  bättre prognos ska komma under lördagen.

De värst drabbade kommunerna är Vetlanda, Nässjö, Jönköping Eksjö och Värnamo, men samtliga kommuner i hela länet har problem.

Polisen hade på fredagskvällen runt 40 ärenden relaterade till stormen, men ingen person rapporteras ha skadats allvarligt.

Mer än 78 000 elabonnenter i södra Sverige var utan ström sent på fredagskvällen, och som mest var 19 000 utan el i länet.

Sent på kvällen och under natten avtog stormvindarna, men blåsten var fortsatt hård i hela södra Sverige och kommer att vara så under dagen.

Även telefonin har slagits ut på många håll. Runt 1 100 är utan fast telefon och mobiltelefonin saknar täckning på många håll sedan strömmen till masterna slagits ut. Det är stora störningar på GSM- och 3G-nätet, främst på Höglandet.

Tågtrafiken har stora problem, främst på den så viktiga södra stambanan. Enligt Banverkets presstjänst är läget så här:

  • Nässjö-Alvesta öppnar klockan 12 igen på lördagen med reducerad kapacitet.

  • Kust-till-kust-banan stängd helt och öppnas först vid 12 på söndagen.

  • Falköping-Jönköping trafikeras som vanligt.
  • Jönköping-Nässjö är stängd helt. Ingen prognos.