Miljoner missas p g a brist på eko-mat

Bristen på ekologiskt producerade livsmedel gör att den ekologiska livsmedelsbranschen går miste om flera hundra miljoner kronor - och färre väljer att handla ekoprodukter.

Idag skulle den ekologiska livsmedelsindustrin kunna producera ungefär 10-20 procent mer volymer, när det gäller ägg, mjölk och andra produkter för att erbjuda kunderna ett komplett sortiment.

Men det saknas råvaror. Och det handlar om stora summor som ekolantbuket skulle kunna tjäna, om det bara fanns råvaror att sälja.

Och bristen på ekologiska varor märks också i butikshyllorna, berättar Karl En, som äger en mataffär i Jönköping.

- Konsumenterna efterfrågar ju fler produkter än det som finns just nu, säger han.

I Karl Ens butik är ca 1-3 % av varorna ekologiska och det kommer ta flera år innan det ekologiska jordbruket kommer att hinna ikapp den efterfrågan som finns. Detta trots att regeringen satsar 550 miljoner kronor om året genom miljöersättning till ekologiska produktionsformer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista