Ingen vill jobba med skogen

Lönsamheten för skogsentreprenörerna försämras och allt fler av dem vill sluta. Men det är svårt, för ingen vill köpa deras skogsmaskiner.

Marknaden är iskall. Och enligt bedömare sprider sig skogskrisen nu söderut i landet.

- Det är inte alls någon bra situation. Vi vet samtidigt att branschen kommer behöva varenda skogsentreprenör som finns idag, berättar en orolig Ulf Sandström, vd för branschorganisationen SMF, Skogsentreprenörerna, och fortsätter:

- Branschen blöder.

Krisen för skogsentreprenörerna är värst i norra Sverige, men sprider sig nu söderut, enligt Ulf Sandström.
Läget har också försämrats av den den milda vintern med otjälad mark, som stoppat många avverkningar. Dessutom ökar kostnader för drivmedel och räntor och många entreprenörer har fastnat i räntesaxen med stora borgenslån, som tvingar dem att fortsättta trots dålig lönsamhet.

Skogsentreprenörer med stora tunga slutavverkningsmaskiner drabbas hårdast. Stormarna har gjort slut på den gamla grova skogen och i den klena gallringsskogen kan man inte använda de stora maskinerna.

Jobben försvinner och entreprenörerna som försöker sälja möts av en iskall marknad.

- Suget är väldigt litet. En entreprenör, som ringde mig för några dagar sedan och ville sluta hade en maskin till salu, men ingen vill köpa den, säger Ulf Sandström.

Thomas Lindberg
thomas.lindberg@sr.se