LÄNET

Apotekare orolig när nikotintuggummi släpps fritt

Imorgon den första mars slopas Apotekets ensamrätt att sälja receptfria nikotinläkemedel och vanliga mataffärer och kiosker kommer då kunna sälja plåster, tuggumi och sugtabletter till den som vill sluta röka. Men det här ses inte med positiva ögon av alla.

Det här med nikotinläkemedel är en industri som omsätter runt 900 miljoner kronor om året så det finns pengar att tjäna för dem som börjar sälja läkemedlen. Handeln räknar med att nikotinläkemedlen kommer att finnas på minst 5-6 000 försäljningsställen.

Nu från den första mars behövs inget tillstånd längre för att sälja nikotinläkemedel, men försäljningen måste först anmälas till kommunen.

Tillgängligheten kommer alltså öka och Carl Ehn, som är butikschef på Maxi Ica i Jönköping tycker det är positivt att dagligvaruhandeln nu får tillfälle att sälja de här produkterna.

Men rökavvänjaren Britten Hallenborg på apoteket Lejonet i Jönköping anser att muntlig information hur man använder läkemedlen är viktig.

- Det är viktigt att veta vilken styrka man ska ha och hur man bör använda de olika produkterna, säger hon till nyheterna.

Kjell Ahlkvist

kjell.ahlkvist@sr.se