Miljökommuner

Turné ska få kommuner miljöintresserade

Kommunernas intresse för miljöarbete är för dåligt. Därför har länsstyrelsen inlett en kommunturné.

Varje kommun får en heldag där miljöarbetet står i centrum. Målet är att få fler människor engagerade i arbetet.

- Förhoppningen är att om vi bara lyfter frågan så kanske folk blir mer medvetna om hur man ska agera både privat och i arbetslivet. Det berättar Lisa Karlsson, som är handläggare på länsstyrelsen.

Det är miljösamordnarna i länets 13 kommuner som tycker att det är svårt att få politiker och andra tjänstemän riktigt intresserade av miljön. Nu är det meningen att länsstyrelsens turné ska lyfta miljöfrågan. Och Lisa Karlsson tror att den senaste tidens uppmärksamhet kring klimatförändringarna i framförallt media också betyder mycket.

- Kanske blev vi inbjudna av kommunerna just nu för att man känner att man har draghjälp av uppmärksamheten kring klimathotet, att då kan man ta upp andra miljöfrågor också.

Under en heldag står miljön i kommunen i fokus. Vad har gjorts hittills och vad kan göras framöver. När det gäller allt. Från försurning till ekologisk mat.

Bland det viktigaste är att få politikerna intresserade att kommunens arbete med miljön.

- Så de vet vad kommunerna arbetar med och kanske satsa mer resurser.

Först ut bland kommunerna var Aneby för en vecka sedan, idag har turnén gått till Gislaved och i slutet av april ska den 13:e och sista kommunen vara genomgången. Redan nu står det klart att det skiljer i miljöarbetet mellan kommunerna. Medan till exempel Eksjö finns i framkant så ligger andra efter. Nu hoppas länsstyrelsen få reda på hur mycket det skiljer också, berättar Marielle Magnusson.

- Efter turnén ser vi förhoppningsvis vilka kommuner som behöver mer stöd.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se