Just nu

  • Tåg har kört på personbil utanför Forserum
fotboll

Svensson i spel igen efter ett halvår av skador

Med i gruppen, med i truppen - och snart med på planen. Frankrike-proffset Kalle Svensson kan göra comeback på lördag efter sex månader fylld av skador.
-Hoppas kan man ju, säger han lugnt.

Det är en typisk vinterdag i Normandie. Fuktigt i luften med milda vindar svepande in från Atlanten. Caens fotbollslag kommer ut på träningsplanen som ligger alldeles intill Stade Michel d’Ornano där nykomlingen spelar sina hemmamatcher. Men det är en spelare som ser lyckligare ut än de flesta andra - Kalle Svensson.

-Det känns gött att vara med igen. Det är en jäkla fin klubb, säger den förre IFK Göteborg-spelaren.

Det senaste halvåret har Svensson för det mesta tvingats träna ensam, eller bara vilat. Först åkte han på en knäskada borta mot Auxerre den 18 augusti. Sedan drabbades han av en mystisk skada som satt i ryggen.

-Det var tydligen en nerv som satt i kläm som gjorde att jag blev helt slut i vaderna. Det tog ett tag för läkarna att hitta problemet och det är klart att man funderade en del, säger han efter träningspasset.

Svensson beskriver de senaste tolv månaderna som ett riktigt ”pissår”. I fjol vid den här tiden var han ute i kylan i Glasgow Rangers. Petad fick han se matcherna från bänken eller bara från läktaren.

-Jag hade inget annat val än att flytta. Det gick jättebra under hösten men så köpte Rangers två nya mittbackar och då var man ute. Och där kunde man ju inte sitta.

Förra sommaren bytte han klubb till Caen i franska ligan och tog direkt en plats som mittback.

-Det började väldigt bra och jag fick spela de första matcherna. Men sedan kom knäskadan och sedan det där med nerven och disken i ryggen. Det blev inte mycket 2007, säger han och ruskar lätt med huvudet.

-Men även om det varit några tunga perioder så tillhör ju sånt här med skador fotbollen också på något sätt. Och jag har ju aldrig blivit drabbad av något tidigare, det mesta har ju faktiskt gått rätt spikrakt.

Svensson, som fyller 24 i mars, var den stora sensationen i den svenska VM-truppen 2006. Under våren hade han dominerat i allsvenskan med sitt IFK Göteborg.

-Så klart det största och roligaste jag upplevt hittills. Det var enormt kul att bara vara med i omklädningsrummet och dit vill man tillbaka.

Caen har inte vunnit sedan 22 december och har släppt in 14 mål i de fyra senaste matcherna. Det talar för nummer 3 Kalle Svensson i förstauppställningen på lördag.

-Jag vet inte, tar en dag i taget, och är bara glad över att vara med i truppen igen. Jag har spelat tre b-lagsmatcher och blir allt bättre och starkare, sedan får vi se.

TT: Tror du på en plats i EM-truppen?

-Visst finns hoppet, men jag är fortfarande ung och det kommer fler mästerskap. Först måste jag börja spela seriefotboll igen.

Stig Lindmark/TT