Rektor Thomas Andersson och professor Benny Hjern har olika åsikter om hur ledningen för Högskolan i Jönköping behandlar sina anställda. Foto: Martin Eriksson.
jönköping

Professorer i bråk på Högskolan

Ett professorsbråk skakar nu Högskolan i Jönköping. En av Högskolans ledande professorer, Benny Hjern, har hamnat i ett öppet ordkrig med skolans högsta ledning, med rektor Thomas Andersson i spetsen.

Enligt Benny Hjern så struntar Högskolans ledning helt i personalens åsikter i arbetet med att garantera kvaliteten på utbildningen för de tusentals studenterna.

- Man får en känsla av att ”vi vill inte ha er med”. Det här har inte uppfattats som trevligt utav många av kollegorna säger Benny Hjern.

Professor Benny Hjern ser sig tvingad att hoppa av sitt arbete med att leda den nämnd som ska ansvara för skolans utbildningskvalitet tillsammans med skolans ledning. Enligt Benny Hjern har rektor Thomas Andersson och de andra i ledningen gått för fort fram i det arbete som pågår med att förändra synen på utbildningskvaliteten och de har gjort det utan att fråga personalen. Det här är orättvist och det kommer att leda till problem, menar Benny Hjern.

- Det är tråkigt att Benny lämnar nu när vi precis ska jobba med kvalitetsutvärderingarna, men jag hoppas att han ändå, utifrån en annan position, ska medverka säger rektor Thomas Andersson.

Thomas Andersson håller inte med om kritiken att högskolan på något sätt skulle vara på väg att bli toppstyrd och han hävdar att han har många på sin sida i den här konflikten, som han tycker att man ska kalla det. Det är ju viktigt att väga sina ord rätt i akademiska sammanhang.

- Det finns inga bråk på Högskolan, det är ett missförstånd.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".