Jönköping

Vätterhem måste bygga fler hyresrätter

Samtidigt som den här storaffären blev känd, meddelade det borgerliga styret i Jönköping i dag att man nu sätter press på Vätterhem för att få fler hyreslägenheter byggda i Jönköping.

Med nya ägardirektiv kräver nu politikerna minst 450 nya lägenheter på fem år.

Det berättar centerns kommunalråd Ann-Marie Nilsson.

Vi kan förtydliga att det är länsförsäkringarnas dotterbolag som har hand om fastigheter som ska köpa Vätterhems lokaler.

Den borgerliga majoriten i Jönköping har fått kritik från flera håll att det byggs för lite och framför allt att det byggs för lite hyreslägenheter i Jönköping som just nu skriker efter nya bostäder.

Befolkningen ökar, studenterna blir fler, flyktingar flyttar in och socialförvaltningen saknar 100 lägenheter till behövande.

Därför har politikerna nu skrivit ihop nya ägardirektiv till Vätterhem. Där kräver man att bostadsbolaget bygger minst 450 nya hyreslägenheter till 2013.

Men, förslaget får inte oväntat kritik från oppositionen.

Frågan är vad det här nya ägardirektivet är värt. De här lägenheterna har Vätterhem redan planer på att bygga, dels på Strandängen norr in stan samt på två tomter inne i stadskärnan. De borgerliga politikerna vill ändå snabba på processen och ge signalen att man nu ändå gör något åt situationen.

Men frågan är om Vätterhem får ekonomin att gå ihop. Att bygga idag är dyrt och hyran får inte bli för hög. Blir det för dyrt tänker man inte bygga säger Vätterhems styrelseordförande Nils-Erik Emme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".