Politiker har tappat kollen på soporna

Politikerna har haft för dålig kontroll över sophanteringen i Jönköping. Det konstaterar kommunrevisionen i en kritisk rapport.
Den långa listan på brister som man hittade, förvånar kristdemokraten Lars-Åke Larsson, 1.e vice ordförande i kommunrevisionen. Nu kommer förklaringen till den sopkarusell som stundtals snurrat på i Jönköping. Politikerna har haft för dålig kontroll, konstaterar kommunrevisionen. Det har bland annat lett till det uppmärsammade misstaget när tekniska kontoret lät kommuninvånare sortera soporna trots att allt ändå slängdes på tippen. Men det är inte det enda misstaget, konstaterar revisionen som granskat hela avfallshanteringen. Den rötningsanläggning som planeras har blivit 50 procent dyrare, utan att politikerna informerats. Försök har inte följts upp och det finns inga projektplaner, vilket kommunrevisionen tycker är anmärkningsvärt. Det handlar också om politiska beslut som tjänstemännen inte har genomfört, om uppenbara brott mot upphandlingslagen och om ekonomiska risker som inte har redovisats. Det här kan sammantaget ha fått följden att skattepengar runnit iväg i onödan, men tyder ytterst på att politikerna tappat kontrollen, menar kommunrevisionen. Centerpartisten Evert Svensson, som var ordförande i tekniska nämnden under den här perioden, är självkritksk men tycker kritiken är för hård.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".