Jönköping

Kaos i Stockholm när Jönköping lockar med jobb

Det blev kaos igår på en jobbmässa i Stockholm när företagare från Jönköping plockade fram 200 lediga jobb i kommunen.

På bara några timmar anmälde hundratals stockholmare sitt intresse för att jobba i Jönköping.

Föreningen för marknadsföring av Jönköping, FMJ, såg sig till och med tvingade att sätta alla befintliga resurser enbart på att ta emot jobbansökningar.

- Vi hade planerat att varat fyra personer i montern men vi fick ringa hit alla våra resurser och resten av dagen var vi tio, elva  personer som jobbade i montern, säger Emil Danielsson som är vd för FMJ.

Att Jönköping går framåt som kommun är uppenbart. De senaste årens rekordartade inflyttningssiffror talar sitt tydliga språk. Och samtidigt blir också behovet av ny kompetent arbetskraft ännu viktigare för att klara av den expansion som kommunen befinner sig i.

Under dom timmar som FMJ:s personal stod i montern på jobbmässan i Kulturhuset i Stockholm igår fick dom ta emot närmare 600 ansökningar från jobbsökande personer som ser Jönköping som ett alternativ.

Exakt hur många av dom här personerna som i slutändan verkligen vill flytta till Jönköping, det är oklart - men arbetet med att locka duktig arbetskraft till företagen kommer att dra igång direkt efter mässans slut.

Marknadsföringen av Jönköping på den här mässan är en del i satsningen som fått namnet ”Welcome To Work”. Och fokus ligger nu på att locka unga välutbildade personer att flytta till kommunen, säger Emil Danielsson.

- Är det välutbildade som flyttar till Jönköping så blir det ett tryck av andra typer av yrkesroller i Jönköping, säger han.

Reporter Martin Eriksson
 martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".