Landstinget stäms för förväxlade lik

Landstinget i Jönköpings län krävs nu på sammanlagt 560 000 kronor i skadestånd efter att ha förväxlat två lik - varpå en kvinna kremerades av misstag.
Kvinnans dotter Monica Andersson hoppas att landstinget döms att betala även om hon menar att skadan inte går att reparera med pengar. Monica Anderssons mamma förväxlades alltså för knappt två år sen med en annan kvinna på bårhuset som hade ett liknade namn. Det ledde till att Monica Anderssons mamma kremerades av misstag. Hon hade en djup tro på Gud och ansåg att det var emot bibeln att kremeras. Tiden efter beskriver Monica Andersson som fruktansvärd. Hon berättar att hon har varit sjukskriven bland annat på grund av magproblem. Hon tänker ofta på det övergrepp hon anser att hennes mamma utsattes för. - I mina mardrömmar ser jag mamma föras in i krematorieugnen, säger hon till Sveriges Radio Jönköping. Nu har alltså familjen stämt Landstinget i Jönköpings län på sammanlagt 560 000 kronor för det lidande de har utsatts för. Något som Landstinget bestrider eftersom dom anser att det inte finns någon rättslig grund för stämningen. Från landstingets sida menar man att man gjort det man har kunnat för att be om ursäkt genom bland annat blommor och brev. Personalen på bårhuset har också fått en varning och man har sett över rutinerna i bårhuset. Men Monica Andersson anser inte att det här räcker. Hon tror att det händer att fler avlidna förväxlas, eftersom inte alla väljer att titta på sina avlidna anhöriga.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".