Marita Jansson, ekonomichef HV 71
Jönköping

Miljontals kronor till HV i slutspelet

Miljontals kronor ligger nu i potten för HV71, när laget kliver in i slutspelet.

Om laget tar guld kan föreningen tjäna närmare tio miljoner kronor enbart på intäkterna från matcherna.

Bara på en enda match drar klubben in 1,5 miljoner kronor på sålda matchbiljetter och försäljning inne i arenan.

I trängseln inne i HV:s supporterbutik innan matchen mot Djurgården, letar fansen ivrigt efter nya HV-relaterade prylar. Här inne köps saker för närmare en halv miljon kronor per match och en av de supportrar som funderar på att handla idag är Eva Knutsson. Tillsammans med sin son Anton- som dagen till ära har på sig en matchtröja med sitt eget efternamn på ryggen - tittar hon nu på nya blågula souvenirer. Eva har inte riktigt koll på hur mycket pengar hon lägger ut på Hv71:s matcher under en säsong.

- Nej, det vet jag faktiskt inte. Man kanske inte vill tänka på det, säger hon och skrattar.

Det slamrar till när ekonimichefen Marita Jansson stänger igen kassaskåpet på sitt kontor på andra våningen i Kinnarps Arena. På en av hyllorna ligger en dammig guldhjälm från vinnarsäsongen 2003/2004. För Marita är slutspelet nu mer än bara sportsliga framgångar - hon har också tankarna på de pengar som kan rulla in.

- Det kan gå riktigt bra. Vi skulle få in närmare tio miljoner kronor, plus de långsiktiga positiva effekter, som ett guld ger. Det blir lättare att sälja souvenirer, reklamplatser och seriebiljetter.

Utöver intäkterna från matcherna tillkommer också hundratusentals kronor i extra sponsorpengar ju längre HV går i slutspelet.

Och om laget på isen pallar för favorittrycket och går hela vägen ökar också möjligheterna till en utbyggnad av hemmaarenan.

- Det är några år sedan Kinnarps Arena kom till, så vi har en del vi kan förädla i arenan nu, säger ordföranden Hans Göran Frick.

Martin Eriksson
martin.eriksson@sr.se

Peter Olsson
peter.j.olsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".