Enkäter ska få skolan att upptäcka om elever mår dåligt. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Jönköping

Enkäter blir verktyg mot mobbning

För att komma tillrätta med mobbningen ska samtliga elever i grundskolan i Jönköping svara på en enkät om hur de mår i skolan. Varje månad.

Genom enkäterna vill den borgerliga majoriteten i Jönköping sätta press på rektorer och lärare att ta uti med mobbningen.

– Vi vill veta hur barnen upplever sin situation, säger folkpartisten Myriam Andersson som sitter i skol- och barnomsorgsnämnden

En undersökning som presenterades i november förra året visar att 15 procent av eleverna i grundskolan är rädda eller otrygga i skolan. En oacceptabelt hög siffra, menar de borgerliga skolpolitikerna som i dag presenterade en rad åtgärder. Dels ska en barn- och elevombudsman anställas som ett stöd till skolorna i mobbningsfrågor och en särskild jurist ska anställas på förvaltningen.

Dessutom ska alltså alla elever i grundskolan, från förskola till årskurs nio, svara på en enkät, varje månad. Där ska bland annat ställas frågor om mobbning. På så sätt ska man kunna följa utvecklingen i varje skola månadsvis. Det innebär
14 000 enkäter varje månad med start i mars och fram till sommaren i ett första försök. Mycket papper, men det är värt det, tycker skolpolitikern Myriam Andersson.
– Vi måste ju börja någonstans och inte skrämmas av att det blir administration.

Men förslaget möter motstånd från socialdemokraternas skolpolitiker Magnus Rydh. Han tycker undersökningen i höstas var hafsig och slafsigt genomförd utan analys och ifrågasätter att så många elever känner sig otrygga.
– Och det här med 14 000 enkäter varje månad tror jag inte leder någonstans.

Rydh efterlyser iställer fler och nya diskussioner om klimatet i skolan.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".