Fallet kim

"Kommunen har gjort ett övergrepp"

Svenska Epilepsiförbundet reagerar nu kraftigt på Nyheternas avslöjande att ett par i Värnamo fåttt sin baby omhändertagen. Mamman i familjen har epilepsi och myndigheterna tycker inte att pappan kan ta tillräckligt ansvar.

Nu har socialen placerat tre månader gamla Kim i familjehem.

- Jag tycker pojken har blivit omhändertagen på helt felaktiga grunder, säger Ingvor Ahia, ordförande i länsavdelningen av Svenska Epilepsiförbundet.

Efter att ha läst domen kommer Ingvor Ahia nu med stark kritik mot medborgarnämnden i Värnamo. Hon anser att nämnden omyndigförklarar mamman enbart för att hon har epilepsi.

- Jag har läst utredningen och kan inte se något onormalt i föräldrarnas beteende. De har varit osäkra, men vem är inte det som förälder?

Hur tänker ni agera från epilepsiföreningen?

- Vi tänker följa upp det här ordentligt. Det här är ett rättsövergrepp.

Även Epilepsiförbundet på central nivå följer nu det här fallet och har anmält det till både Handikappombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen för granskning.

Socialchefen i Värnamo, Anders Fransson säger idag att han har förståelse för att fallet med Kim väcker känslor, men i nuläget tycker han inte att det finns någon anledning att ompröva beslutet att omhänderta barnet.

Fransson säger att han inte vill kommentera detaljer i det här enskilda fallet, men att målet på sikt är att sammanföra barnet med sin mamma och pappa igen.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".