Patienter ska få läkare skriva ut mindre medicin

Det är PATIENTERNA som ska få läkarna att skriva ut mindre mediciner och på det sättet få ned de skenande medicinkostnaderna.
När medcinkliniken på länssjukhuset Ryhov för en tid sedan kontollerade varför deras patienter lagts in, visade det sig att var tionde låg på avdelningen för att de hade problem med sina mediciner. Och medicinkostnaderna ökar mer i Jönköpings län än i övriga landet. Fortsätter utvecklingen går i stort sett alla sjukvårdspengar till mediciner om 25 år. Därför ska en ny databas sättas in under året där läkarna, varän de befinner sig i länet, ska kunna se vilka mediciner deras patienter tar sedan tidigare. Men att förändra läkarnas rutiner är tydligen svårt, för nu vill landstinget också att patienterna ska bli mer kritiska. Med ett frågeformulär inför varje läkarbesök ska patienten uppmanas att ställa frågor som: Behövs verkigen den här medicinen? eller jag har ju redan så många, behöver jag verkligen fler?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".