Maktens män släpper inte fram de unga

Det är politikernas gammalmodiga arbetsmetoder som är en av förklaringarna till att det finns få ungdomar inom politiken. Det menar statsvetaren Benny Hjern vid Handelshögskolan i Jönköping.
Politikerna talar ofta om hur de ska göra för att få fler ungdomar i politiken, men egentligen gör de ingenting, menar statsvetaren Benny Hjern vid Handelshögskolan i Jönköping. I den kartläggning av länets politiker som SR Jönköping har gjort visar det sig att de allra flesta politiker är män i medelåldern. Kvinnor, men framför allt ungdomar, är kraftigt underrepresenterade inom politiken. Enligt statsvetare Benny Hjern så är ändå engagemanget för samhällsfrågor bland ungdomar större idag än på mycket länge och flera nya partier har blildats. Men även om samhällsintresset bland ungdomar är större än på länge. så är de inte intresserade av politik. Många av de ungdomar som Nyheterna har talat med kan inte tänka sig att bli politiker.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".